Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-големи оптимисти сме, че се борим с корупцията

14 октомври 2015, 17:00 часа • 2636 прочитания

България се изкачва нагоре, макар и с малко, в Индекса за възприятие на корупцията (CPI), изготвян от Transparency International. За 2014-та година вече сме на 69-то място, след като за 2013-та година бяхме на 77-мо.

Новото ни място делим със страни като Гърция, Италия, Румъния и Бразилия. За всички тези страни стойността на CPI е 43 пункта. Това е и златната страна в изследването за всички страни по света. Ако погледнем обаче средната стойност само за ЕС, то там сме на опашката, тъй като в Съюза говорим за средна стойност от 64 пункта.

Какво е довело до увеличението от всъщност само 2 пункта за България – като цяло усещането за икономическо подобряване, което обхваща Европа. Ако говорим обаче за върховенство на закона, то показателите се понижават. Усеща се и застой в борбата с корупцията в България.

Все пак за Югоизточна Европа страната ни е на четвърто място, като прави впечатление, че Македония е на второ, с 45 пункта, на 3 от лидера Хърватия. Ако обаче погледнем държавите, присъединили се към ЕС през този век, заедно с Румъния окупираме последното място. Лидер е Естония, с 69 пункта.

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 година като комплексен индикатор, чрез който се измерва възприятието за разпространението на корупцията в публичния сектор в различните държави по света. Той се основава на информация, получена от изследвания на авторитетни международни институции и организации. Индексът на Transparency International измерва нивото на политическа и административна корупция в дадена страна така, както го възприемат представителите на бизнеса, анализатори от целия свят, включително и анкетирани експерти от изследваните държави. Неговата стойност варира от 100 – показател за ниско ниво на корупция, до 0 – показател за високо ниво на корупция. Институциите, които предоставят информация за CPI са: Световната банка, Economist Intelligence Unit, Freedom House, Световен икономически форум, Институт за управленско развитие (Център за световна конкурентноспособност), Консултантска група за изследване на политическия и икономическия риск, Фондация “Бертелсман“, Африканска банка за развитие, Global Insight – Център за изследване на световните пазари, Група за оценка на политическия риск, Свето вен проект за правосъдие.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес