Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По 800 лева ще получат 400-те най-пострадали домакинства от наводненията в Карловско

29 септември 2022, 13:25 часа • 1406 прочитания

Около 400 домакинства, които са най-засегнати от наводненията в община Карлово, ще бъдат финансово подпомогнати с по около 420 швейцарски франка - около 800 лв., по линия на БЧК и Международната федерация на червения кръст и червения полумесец. Това обяви пред журналисти Ясен Сливенски, директор „Мениджмънт на бедствията“ в БЧК. Заедно с Тереза Хенли, представител на Международна федерация на червения кръст и червения полумесец, той обяви, че БЧК стартира операция за пострадалите от наводненията в община Карлово.

Сливенски уточни, че заедно с партньорите от Международната федерация, БЧК са успели да осигурят над 300 000 швейцарски франка - над 600 000 лв., за подпомагане на пострадалите. "Поради спешност, се обърнахме към Федерацията за подпомагане от Фонда за спешно подпомагане на Международната федерация и на този етап оттам е тази сума", уточни Сливенски и показа отправения призив.

До две седмици ще получим от Международната федерация средствата в България, добави той и съобщи, че още от утре започва организирането на обществени съвети по места, за да се прецизира подбора на правоимащите. "Преди зимата те ще имат електроуреди и най-необходимата покъщнина", сигурен е Сливенски.

"Червеният кръст не може да помогне на абсолютно всички, започваме от най-засегнатите. Около 400 къщи са най-засегнати и около тях се фокусира това парично подпомагане", каза той и уточни, че по данни на БЧК над 1000 човека са в тези най-засегнати къщи. 

Освен тази помощ, с хигиенни и почистващи препарати ще бъдат подпомогнати около 4000 човека, които са в 1500 домакинства, съобщи още Сливенски.

"Радвам се че успяхме да осигурим подкрепа на около 5000 човека. С материали за намаляване риска от бедствия ще имаме посещения в училищата в община Карлово и ще се работи с населението", каза Тереза Хенли, представител на Международна федерация на червения кръст и червения полумесец.

Предстои да бъдат създадени обществени съвети във всички засегнати населени места в общината, в които ще бъдат поканени самите пострадали, кметски наместници и институции.

"Критериите предвиждат да бъдат подпомогнати с приоритет най-засегнатите, ще се позовем и на оценката на щетите и нуждите от Агенцията за социално подпомагане", каза Сливенски. Още не е уточнена технологията - дали помощта ще бъде предоставяна чрез паричен превод или чрез съответни ваучери.

"Вече има списъци, но те се утвърждават от обществените съвети. Ние няма да се намесваме. Нашата роля не е да определяме кой да получи помощта", подчерта Сливенски. Той добави, че в Агенцията за социално подпомагане, в община Карлово и в населените места знаят кои са най-засегнати и уточни, че помощта се полага при засегнато основно жилище.

Помощта не е само международна, отбеляза Сливенски."От първите дни ето какво направи БЧК – над 15 тона вода чрез дарители и от нашите запаси беше закарана на място; около 1600 кг. Или литра дезинфектанти, 1000 одеяла, 1000 комплекта спални чаршафи, изсушители за наводнени помещения, които са професионални и са работили и в Мизия, и в Бисер, отделно от Пловдив в момента раздават хранителни продукти, мобилизираха дрехи, така че не е само международна помощта".

Помолен за коментар дали българската държава върши достатъчно в подобни кризи, той подчерта, че БЧК е партньор на държавата и изпълнява ангажиментите си. "На терена бяха колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, включи се българската армия с хеликоптери… Винаги може да искаме да се направи повече, винаги не сме си научили уроците и винаги ни изненадва поредното бедствие. Затова сме в координация с държавата, работим и с кметовете, и с община Карлово, и с областния управител. Разбира се, че може да се направи повече, но на всички ни е трудно…", добави той. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес