Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев все пак отива в Сочи за закриването на Олимпиадата

21 февруари 2014, 16:06 часа • 26089 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде в Сочи на 22 и 23 февруари, за да подкрепи българските състезатели, които участват в Зимните олимпийски игри, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Решението е малко неочаквано предвид последните събития в Украйна. След ескалацията на конфликта там и загиналите над 80 души в сблъсъците между протестиращи и полиция мнозина призоваха световните лидери да бойкотират закриването на Игрите в Русия, която е обвинявана за засилване на напрежението в Украйна.

Плевнелиев ще наблюдава на 22 февруари надпреварата в щафетното състезание на мъжкия биатлон, участие в което ще вземе и българският квартет биатлонисти. Президентът ще присъства и на гала-спектакъла на турнира по фигурно пързаляне на игрите в Сочи. На 23 февруари пък ще посети олимпийското село и ще се срещне с българските спортисти и треньори.

От Президентството изрично подчертават, че по време на визитата на Плевнелиев в Сочи не са предвидени никакви политически срещи.

Самото му присъствие там обаче може да се тълкува двузначно. Вчера Европейският съюз взе решение да наложи санкции на украинските управници, с което ясно изрази позицията си по кървавия конфликт. Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че България се присъединява към тази позиция, макар първоначално да се говореше, че страната ни е една от колебаещите се. Основен опонент на ЕС по украинския въпрос обаче е именно Русия и присъствието на висши политици от европейското обединение в Сочи може да постави под въпрос твърдостта на заявеното вече мнение (в случая - на това на България).

Припомняме, че на откриването на Олимпиада на 7 февруари вече имаше гаф с българско политическо участие – премиерът Пламен Орешарски беше заснет да седи на една маса с украинския президент Виктор Янукович и узбекистанския диктатор Ислам Каримов, отговорен за тежки репресии в собствената си страна.  

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес