Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев вади помилванията на светло за пръв път в историята

30 март 2012, 15:26 часа • 4264 прочитания

Процедурата по помилването е значително по-ефективна със създаването на новата структура в Администрацията на президента с щатни експерти и ясни правила за работа на Комисията по помилването. Сроковете за разглеждането на преписките са сведени от три месеца до един месец, като ще бъдат съкратени допълнително с подобряването на взаимодействието между отговорните институции. Това стана ясно от думите на вицепрезидента Маргарита Попова, която проведе днес на „Дондуков” 2 работна среща с директори на места за лишаване от свобода от цялата страна.

Първия публичен отчет за дейността на комисията от учредяването й до момента ще бъде представен на 9 април в Президентската администрация, съгласно оповестените правила за нейната работа. В публичните отчети на комисията ще участват и представители на ангажираните с процедурата по помилване институции, включително ВКП и ГД „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието, стана ясно по време на срещата.

Публичността в дейността на Комисията по помилването ще помогне за преодоляването на подозренията и ще осигури спокойствие и стабилност в обществото по отношение на въпросите на помилването, тъй като до момента работата на комисията не е била прозрачна, подчерта още вицепрезидентът Попова. Предстои експерти на комисията да посетят местата за лишаване от свобода и да се срещнат с експертите, които имат отношение към преценката на състоянието на лишените от свобода, предложени за помилване. По този начин ще бъде подобрено взаимодействието между администрациите на затворите и експертите на президентската администрация, които предлагат на вицепрезидента мотивирани становища по всеки отделен случай.

Целта на всички съвместни усилия е да се установи пряка и съдържателна комуникация между институциите, а политиката по помилването да стане прозрачна и разбираема, посочи председателят на Комисията по помилването д-р Ива Пушкарова. В края на май Президентската администрация ще бъде домакин на кръгла маса, на която публично ще бъде дискутиран институтът на помилването в България и неговият статут в момента.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев, представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” в министерството и представител на Върховната касационна прокуратура.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес