Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Европейският дебат е на дневен ред и България ще даде своя принос

26 януари 2016, 14:21 часа • 1924 прочитания

На предстоящата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа в София през май 2016 г. ще бъдат препотвърдени основните принципи, върху които е изградена демократична Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред представители на българските медии в Страсбург.

Държавният глава посочи, че през следващите две години ще бъде проведена и среща на високо равнище на държавите-членки на Съвета на Европа, на която ще бъдат утвърдени, приетите в София решения за демократично и мирно развитие, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Новото поколение европейски политици сякаш забравя основополагащите документи, които гарантират мира, човешкото развитие и демокрацията и днес те отново са застрашени“, заяви президентът Плевнелиев. Европейският дебат е на дневен ред и България е готова да даде своя принос, отбеляза още държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че като действащ председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа и на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България носи историческата отговорност да бъде сред водещите държави в отстояването на демократичните принципи и изграждането на нов подход в отношенията на Балканите и в Европа.

През април т.г. страната ни ще бъде домакин и на среща на министрите на правосъдието от 47 държави от Съвета на Европа, на която ще бъдат обсъдени мерки за утвърждаване на върховенството на закона и за подкрепа на активните граждански общества в региона. През същия месец нашата столица ще бъде домакин и на конференция, посветена на спазването на правата на децата и на процеса на деинституционализация, посочва БГНЕС.

„Новата стратегия на Съвета на Европа, посветена на грижата за децата до 2020 г. ще бъде обявена именно в София“, посочи президентът Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава подчерта, че на срещите си с представителите на Съвета на Европа е получил уверение, че европейските институции оценяват високо честния подход на българските институции към проблемите в правосъдната система и са готови да подкрепят предприетия процес на реформи.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес