Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Племенникът на Арафат обвини Израел за отравянето му

12 юли 2012, 13:47 часа • 3645 прочитания

Племенникът на покойния палестински президент Ясер Арафат, Насер ал-Кидва, обвини Израел, че е "отровил" чичо му с полоний и поиска "отговорните за убийството да бъдат съдени", предаде БГНЕС.

"Обвиняваме Израел, че е отровил Ясер Арафат с отровното вещество и искаме отговорните за убийството да бъдат съдени", заяви пред АФП от Женева Насер ал-Кидва, президент на фондацията Ясер Арафат.

Институтът за радиофизика в Лозана (Швейцария), който анализирал биологични проби, взети от личните вещи на Арафат, предадени на вдовицата му от френската военна болница в Перси, откриха в тях "ненормално количество полоний". Това стана ясно от документален филм, излъчен на 3 юли от катарската телевизия "Ал-Джазира".

"Фондация Арафат се свърза с швейцарската лаборатория, за да я информира, че не възразява да се анализират проби от тялото на покойния палестински президент Ясер Арафат, ако това е необходимо", допълни Кидва.

"От мъченичеството на покойния президент Ясер Арафат ние заявихме, че той е бил убит чрез отравяне, но нямахме никакво сериозно доказателство. След документалния филм на "Ал-Джазира" обаче, според който той е бил отровен с полоний, няма никакво съмнение", каза още племенникът на Арафат.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес