Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планинската спасителна служба с указания какво да правим при среща с мечка

25 юли 2017, 14:54 часа • 3034 прочитания

Планинската спасителна служба в Сливен излезе с указания пред медиите за това как да реагират туристите, ако срещнат появилата се мечка, за която в имаше информация в началото на месеца.

Животното било видяно от туристи в местността "Гълъбарника" на Карандила. Мечката се е придвижвала от горна лифтена станция към хижа "Карандила", движейки се по асфалтовия път край телевизионната кула, съобщи Николай Сотиров, началник на ПСС-Сливен. От там призоваха туристите да внимават, ако забележат животното, да не пресичат пътя му.

При среща с мечката, трябва да се вдига шум, за да я предупредят туристите за присъствието си. Ако вече сме нарушили критичната близост с нея, трябва да правим само бавни движения и да говорим монотонно и тихо, се казва в указанията.

Специалистите препоръчват туристите да гледат мечката в очите. Изчакваме докато животното се оттегли или много бавно се измъкваме назад като не изпускаме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака, се казва в указанията на спасителите, предаде Стандарт нюз.

В началото на месеца мечка с малко мече се появи в района на долната лифтена станция, където гъмжи от туристи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес