Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пишете ли правилно? Ето как може да повишите езиковата си култура

28 октомври 2022, 09:27 часа • 1838 прочитания

Постоянно се говори, че равнището на езикова грамотност у нас пада. Затова за Деня на народните будители (1 ноември) образователният сайт „Как се пише?“ ще публикува 100 важни правила за българския език.

Кампанията „10 х 10 важни правила за българския език“ ще протече в 10 последователни делнични дни – от 1 до 14 ноември. Освен 10-те правила за правописа, пунктуацията и граматиката на българския език ще има по 2 задачи със затворен отговор, като ще се избира между 4 възможни. Едната задача ще е по-лесна и ще има само един правилен отговор, а другата ще е по-трудна и броят на верните отговори ще са няколко. Верните отговори заедно с обяснения ще се дават на следващия делничен ден заедно с новата група от 10 правила и новите задачи.

„Поставяме началото на кампанията именно на този празник, в който е добре да си припомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа желание не само да се освободи политически, но и да се просвети, да се образова, да достигне нивото на другите културни народи“, обясни създателката на „Как се пише?“ Павлина Върбанова. Тя допълва, че стремежът е да се насочи вниманието към личната езикова култура.

Според нея постоянно се говори, че равнището на езикова грамотност пада, но докато липсват целенасочени усилия и действия, докато отделният човек не си даде сметка за собствената си езикова подготовка и не положи лични усилия, грамотността на българите няма да се повиши. „Тя е резултат от лични усилия – не идва наготово“, припомня Върбанова.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес