Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пимпирев и група учени се завръщат от антарктическата експедиция

21 февруари 2024, 05:08 часа • 2137 прочитания

Днес от Tерминал 2 на летище София, с полет на ITA AIRWAYS се завръща група участници в 32-та Национална антарктическа експедиция.

Групата се състои от Ръководителя на експедицията и Директор на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания проф. дн Христо Пимпирев, морския геолог доц. д-р Райна Христова, геолога гл.ас. д-р Калин Найденов, електроинжинера Красимир Кръстев, изпълнителката на научно-образователен проект Любов Костова, журналистките Мария Чернева (БНТ) и Марина Великова (БНР), готвача Станко Георгиев и полевите асистенти - алпинисти Кирил Досков и гл.ас. д-р Дойчин Боянов.

Както БТА писа, можем да се похвалим с една успешно завършена втора полярна мисия на нашия военноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", обяви на 10 февруари проф. Христо Пимпирев. По думите му сред най-големите постижения на експедицията е почти завършената научна лаборатория, за която са пренесени 80 тона материали.

Завършени са и 12-те научни проекта, които се изпълняват по Националната програма за полярни изследвания. Проф. Пимпирев отбеляза и че учените са работили в доста тежки условия - в неблагоприятно море и в ледова обстановка. 

Подпомогнахме и много чуждестранни експедиции, каза проф. Христо Пимпирев и добави, че тогава на нашата база е продължавал да работи един турски учен. Работиха португалски учени, един учен от Великобритания, наши учени работиха в турска експедиция. Научноизследователският ни кораб помогна изключително много на испанската полярна програма, освен с превозването на материали за техните бази - "Хуан Карлос Първи" и "Дисепшън", помогна и с откриването на полуостров Байес на полеви лагер, в който, освен десет испанци, работят и двама български палеонтолози, каза тогава ръководителят на антарктическите ни експедиции.

Имахме много изненади, които ще отличат тази експедиция от останалите - например оказването на помощ в беда на една ветроходна яхта на излизане в пролива Бигъл, намирането на останките на разбил се аржентински самолет преди 48 години на Бърнард пойнт от наша полева група, които се предават на аржентинските военноморски сили. Имаме изключителна благодарност от близките на загиналите 14 аржентинци.

С кораба се включихме изключително успешно в цялата международна програма за изучаване на континента.

Ние сме една уважавана полярна нация, каза тогава проф. Христо Пимпирев. Всички ни гледат с уважение и възхищение, защото много от тези нации, когато са откривали континенти, ние не сме съществували като държава, а сега им оказваме помощ и сме абсолютно равни с тях, заяви проф. Пимпирев преди отплаването на българския кораб от Антарктида.

ОЩЕ: Базата е отворена, полярниците ни започват работа на Ливингстън 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес