Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПИБ взе оловния завод в Кърджали

27 ноември 2012, 14:39 часа • 10860 прочитания

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е новият собственик на оловния завод - част от ОЦК в Кърджали. Банката купи завода на състоялия се днес търг, предаде БГНЕС.

ПИБ се оказа и единственият кандидат за предприятието, след като в едномесечния срок за подаване на документите постъпиха единствено офертите на банката, която е и основен кредитор на задлъжнялото металургично предприятие.

Две бяха публичните продажби на активи на комбината – 63 сгради при първоначална цена 474 862 лева и 50% от поземления имот, в който са построени - за 3 704 683 лева. ПИБ вдигна началните цени на двата обекта само с по 1 лев. Наддаване на практика нямаше, тъй като други кандидат-купувачи не бяха обявени. В едноседмичен срок банката трябва да внесе парите и след това ще бъде обявена за собственик.

Съдебният изпълнител Росен Сираков заяви, че вече е продаден целият комбинат, но ако взискателите се насочат към активи на ОЦК извън производствената площадка, е възможно да се насрочат още търгове.

През септември тази година столичната фирма "Хармони 2012" купи цинковия завод за 8,6 милиона лева.

ОЦК-Кърджали отдавна е в затруденено положение, като месеци наред служителите му бяха оставени без заплащане. Бяха организирани и протести за спасението на предприятието, като дори имаше акции в София.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес