Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПГ на ГЕРБ: Рокадите са част от политиката на ГЕРБ

18 февруари 2013, 16:36 часа • 10771 прочитания

Как може четири месеца преди изборите да се иска оставка на правителството, зачуди се заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев на извънредната пресконференция в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Не е политически отговорно да се искат сега избори, подчерта Главчев и заподозря тези, които искат това в желание да спрат одитите и проверките в електроразпределителните дружества, в ДКЕВР, в топлофикациите и други. Той заяви, че те подкрепят протестите на хората, което предизвика смях сред журналистите.

Малко преди него Александър Ненков от ПР на ГЕРБ каза, че рокадите са част от политиката на ГЕРБ. Случилото се със Симеон Дянков не е изненада и е право на премиера да предлага кадрови промени, допълни Ненков.

Депутатите от ПГ на ГЕРБ изразиха своята солидарност с предложените от Бойко Борисов промени и казаха добри думи за Лиляна Павлова и за Томислав Дончев. "Няма да се оправдаят очакванията ви да чуете нещо лошо за г-н Симеон Дянков", заяви Главчев, като напомни, че той е част от международната финансова общност. Оставката подадена от него е лично решение, каза още Главчев.

"Каква е ситуацията в момента - имаме подадена оставка с лични мотиви от вицепремиера и предложение на премиера и ние заявяваме,че ще ги подкрепим. Така че затова даваме и този брифинг". Това заяви зам. председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев в отговор на въпроса на БГНЕС не беше ли по редно човекът, който е взел решението за тези кадрови промени, премиерът Борисов пръв да даде такъв брифинг и защо той се крие. Ние се изказваме от името на нашата ПГ, тъй като сме парламентарна република, има МС, има и парламент- ние се изказваме от името на нашите 117 депутата, че ще подкрепим тези кадрови промени, подчерта депутатът Александър Ненков.

Разбира се, че право е на министър-председателя да даде отделен брифинг по конкретната тема, направи уговорка той. "Държавата, при всички положения, се управлява като една голяма фирма и в крайна сметка, когато някой реши да си тръгне няма как, по никакъв начин няма как да го спрем. Естествено,че Симеон Дянков е човекът, който трябва да отговори на този въпрос", каза народният представител от ГЕРБ.

Правителството на Тройната коалиция имаше 4 години да осъществи следприватизационен контрол върху тези дружества, но това не се случи, каза Главчев за ЕРП-тата. Сега се сещат за национализация. Представете си какви са цените, на които са продадени ЕРП-ата и сега на какви цени биха се купили, коментира той.

Според него в левицата има влечение към национализация, защото няма кой да контролира. "Не е етично тези, които са натрупали грешки в енергетиката през целия преход, сега да искат оставка на правителството. Още повече няколко месеца преди парламентарните избори", подчерта Главчев. Неговото мнение е, че от предишните правителства не е осъществен следприватизационен контрол върху ЕРП-ата.

"Няма как да не подкрепим всички протестиращи хора. Нормално е те да очакват най-много от управляващите. Ние сезирахме всички компетентни органи, за да се види в най-кратки срокове кой е виновен и кой не", каза Главчев. Пожалени няма да има, когато става въпрос за нарушени интереси на гражданите, на избирателите, допълни той.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес