Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Стоянович: Няма начин вакъфски имоти да бъдат дадени на Турция

12 август 2013, 09:38 часа • 41450 прочитания

Въпросът с вакъфските имоти и евентуалното им връщане за стопанисване от страна на Турция е уредено още през 1909 година - с договор между Царство България и Османската империя. Имотите са притежание на българската държава, заяви министърът на културата Петър Стоянович в студиото на Нова телевизия.

Стоянович уточни, че няма как да знае дали на вечерята-ифтар в сряда (7 август) между президента Росен Плевнелиев и турския вицепремиер Бекир Боздаг е обсъждан този въпрос. На питане относно законопроекта за вероизповеданията, който беше внесен в парламента на 16 юли и предвижда възможност за връщане на имоти на Главното мюфтийство, Стоянович припомни, че засега законопроектът е спрян на ниво комисия и се уточняват текстовете му.

„Колкото до реставрация на определени паметници на ислямската архитектура ние като държава, естествено, че имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО например за поддържането на определени паметници, по същия начин да получаваме и съответна помощ за възстановяване на немалък брой паметници на ислямската архитектура. И сме отворени към това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство”, допълни министърът на културата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес