Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков: Парите за хората с увреждания няма да се намаляват

11 април 2018, 12:44 часа • 1824 прочитания

Готов съм да продължи диалога с организациите на хората с увреждания. Поканих ги на среща утре в социалното министерство. Това заяви социалният министър Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет преди началото на протеста на 18 национално представителни организации на хора с увреждания.

В понеделник по инициатива на премиера Бойко Борисов бяха оттеглени предложенията за нов начин, по който да се определя размера на инвалидност от лекарските комисии. Петков обясни, че оценка на работоспособността съществува и тя е израз на новия подход за оценка на хората с увреждания, при който водещ е социалният, а не медицинският подход.

"Концепцията за реформа на експертизата на работоспособността, която е внесена в Народното събрание в края на миналата година, не може да бъде изтеглена. Фактът, е че по тази концепция не са произтекли последващи действия означава,че тя е замразена образно казано. И чакаме заедно с представителите на хората с увреждания да продължим разговорите, дали тя може да бъде основа с някой съществени изменения или всъщност би трябвало да работим по изцяло нова концепция", каза Петков.

Министърът подчерта, че целта на промените не е да намали средствата за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение и да се ограничат злоупотребите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес