Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеканов: България получи първия транш от 2,7 милиарда лева от Плана за възстановяване (ВИДЕО)

16 декември 2022, 13:36 часа • 1193 прочитания

Изпълнихме обещанието си - България получи първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост за 2,7 милиарда лева.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов. По думите му тази добра новина за страната ни вече е факт, въпреки всички опасения и спекулации.

"Получаването на тези пари е резултат от работата на институциите от юли 2020 досега. Надявам се, че сме дали добър пример как се спазват обещанията в дадения срок", подчерта Пеканов.

ОЩЕ: Депутатите приеха първия закон по Плана за възстановяване

Според информацията тези средства са преведени към Министерството на финансите, част от тях ще отидат за вече започнати проекти, сред които третата линия на метрото в София.

"Следващото искане за средства включва 66 мерки, които България трябва да предприеме. Докато не бъдем готови, няма как да заявим втори транш по ПВУ", каза Пеканов.

Припомняме, че вчера ръководителят на представителството на България в Европейската комисия Цветан Кюланов обяви, че ЕК преди месец е одобрила парите за България.

На този фон обаче на заседание по-рано тази седмица депутатите бламираха Плана за възстановяване, като отхвърлиха два проекта за Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Автор на първия е депутатът от "Демократична България" и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, а другият беше подготвен от служебния министър Крум Зарков. Срещу тях гласуваха ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и "Български възход". Заради това решение под въпрос са 724 млн. евро, които страната ни трябваше да получи.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес