Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова: Северната тангента върви в срок

17 юли 2015, 11:29 часа • 4915 прочитания

Изграждането на Северната скоростна тангента върви при спазване на всички графици и срокове. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на инспекция на напредъка на строителството на Северната скоростна тангента, предаде "Фокус".

"Пред успешното завършване на проекта имаме две категории предизвикателства - неприключилите процедури по отчуждаване на терените и археологическите разкопки. В голяма степен разрешенията за строеж са издадени, но имаме няколко проблемни имота. Знаете, че с решение на Министерски съвет беше значително увеличена цената, на която отчуждаваме имотите. От 0.20 стотинки тя стана на 20 лева. Ние подписахме много на брой съдебни споразумения, които все още на са влезли в сила по процедурни причини, а и лятото съдът е във ваканция", посочи Павлова.

Тя изрази надежда насрочените съдебни дела да приключат до края на септември. "До октомври все още може да имаме терени, за които няма да има издадено разрешение на за строеж и това е и причината да няма пълен фронт за работа", коментира още Павлова.

Във връзка археологическите разкопки, тя посочи, че по трасето има 5 археологически обекта. Становището на Археологическия институт към БАН е, че 4 от тях трябва да бъдат проучвани.

Общата дължина на отсечката е 16,54 км. Проектът е финансиран от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Тангентата не е част от Транс-европейските транспортни коридори, но ще осъществява важна, бърза и директна връзка между концентрираните в района главни пътни направления.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес