Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павликени трябва да има пречиствателна станция до септември 2015 г.

29 май 2014, 12:05 часа • 12831 прочитания

Първа копка на градската пречиствателна станция беше направена в Павликени. Проектът е за 31 157 608 лв., финансиран по ОП „Околна среда“. Той стартира на 20 декември 2012 г. и трябва да приключи на 20 септември 2015 г.

Основните цели на проекта са да се намали неблагоприятното въздействие върху околната среда и опазване на водите на река Павликенска посредством осигуряване на екологосъобразно пречистване на отпадните води и заустване на битовите отпадъчни води.

Ще бъде изградена съпътстваща техническа инфраструктура, необходима за нормалното функциониране на градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПОСВ). Освен това ще бъдат рехабилитирани главни колектори с обща дължина 7.945 км, новоизградени главни колектори с обща дължина 4.427 км., рехабилитирана второстепенна канализационна мрежа с обща дължина 11.701 и новоизградена второстепенна канализационна с обща дължина 2.972 км., обясняват от общината.

С изграждането на канализацията и пречиствателната станция на отпадъчни води в изпълнение на изискванията на Закона за водите ще се осигури подобряване на параметрите на околната среда в общината.

На събитието присъстваха кметът инж.Емануил Манолов, директорът на управляващия орган на ОП „Околна среда“ Спиридон Александров, зам.-областният управител Андрей Илиев, представители на фирмите-изпълнители на проекта, представители на експлоатационните дружества и звеното за изпълнение, както и представители на местните институции.

„Отсега искам да успокоя нашите съгржадани, че ще бъде създадена необходимата организация на движението в града, за да се облекчат затрудненията, които разкопаването неминуемо ще създаде“, каза инж.Манолов. Той пожела жителите да имат търпение до завършване на строителството, защото градът ще има нова придобивка.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес