Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Неофит ще оглави панихидата и молебена по случай 3 март

02 март 2015, 18:13 часа • 14910 прочитания

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави утре панихидата и Благодарствения молебен по повод Националния празник 3 март, които ще започнат в 10 ч., след светата Литургия в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски".

Заедно със съслужащото духовенство – Тивериополският епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на църковното настоятелство на катедралата, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, главния секретар на Светия Синод архим. Герасим, свещеници от БПЦ, представителите на Руската и Румънската православни църкви при Българската патриаршия и богомолния народ, Патриарх Неофит ще отправи молитви към Бога за упокоение душите на всички руски, румънски, фински, украински, беларуски воини и български опълченци, загинали за освобождението на страната ни в Руско-турската освободителна война.

След това Светейшия ни патриарх ще отслужи Благодарствен молебен по повод празника на Освобождението на България от османско владичество. Към Всеподателя Бога, от Когото е всяко добро даяние, ще бъдат отправени благодарствени молитви за великия дар на свободата, с който, по Божия милост, се сподоби изстрадалият след петвековно чуждо иго български народ и ще бъде изпросено Божието благословение за благопреуспяването ни във всяко добро дело.

По-късно Негово Светейшество патриарх Неофит и придружаващите го архиереи ще вземат участие в официалните тържества за 3 март пред паметника на Незнайния воин и от 18.30 ч. във вечерните тържества, съобщиха от Св. Синод.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес