Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Неофит: Църквата всякога ще бъде близо до своя народ

06 август 2013, 13:42 часа • 7300 прочитания

Църквата всякога ще бъде близо до своя народ, заяви в молитвата си за социален мир и единение българският патриарх Неофит. Той слуги днес в катедралния храм "Св. Троица" в Русе по случай празника Преображение Господне, предаде БГНЕС.

Над 100 души се събраха в храма, за да присъстват на празничната литургия и да чуят думите на Негово светейшество. "Нека цари праведен мир между нас, които принадлежим на един и същи народ и сме свързани в една общност", прочете от Евангелието патриархът. Той отправи молитва Бог да даде разум за обществен мир, за да се запази народът и Отечеството ни от размирици, крамоли, несъгласие и насилие. "Милостиви Боже, ние съзнаваме какво велико благо и какво съкровище е праведният и желан мир между нас, които принадлежим на един и същ народ, защото без този мир, който от Теб идва, не може да има никакво добро, никакво благополучие и надежда, а само - гибел", каза в проповедта си Неофит. Той отправи прошението си към Бога в края на литургията, в сугубата ектения - т.нар. усилено моление.

"Църквата е призвана да се моли за своя народ и да му сочи добри примери за подражание, за да се запази целостта на народа, доброто, което той съхранява и се стреми да пренесе в бъдните си дни. Църквата всякога ще бъде близо до своя народ със своите грижи духовни. Ще излиза със свои изявления, становища, призиви за мирно уреждане на въпросите, които вълнуват всички ни за доброто на нашето общество", заяви Негово светейшество.

След литургията патриархът отслужи и панихида за успокоение душата на покойния патриарх Максим, от чиято кончина се навършват 9 месеца.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес