Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Даниил: Църквата е лечебница, където лекуваме нашите душевни болести

01 октомври 2024, 21:22 часа • 431 прочитания

Господът е основал Църквата, за да продължи неговото дело за просветата, освещаването и спасението на света. Светите отци сравняват Църквата с лечебница, където всички ние лекуваме нашите душевни болести, включително и физически болести. Приоритетно е отношението на Църквата към тази част от обществото, която е свързана с нашата надежда за бъдеще – нашите деца.

Това каза пред журналисти Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил след официалното откриване на благотворителната инициатива на Светия синод на Българската православна църка – Българска патриаршия „Деца рисуват за деца“, предаде БГНЕС.

Патриарх Даниил подчерта, че за подрастващите важни са тези години, когато се формира човешката личност. „Когато човек расте, тогава най-добре чистата детска душа възприема истините на вярата и непосредствено общуването с Бога. Молитвата е непосредствено чиста и затова за нас е важно към тези най-малки наши братя, както Господ Иисус Христос се изразява, да проявим грижа и внимание“, каза той.

Още: Патриархът: Училището може да бъде едно от най-прекрасните места на света

Негово Светейшество сподели, че се радва, че инициативата „Деца рисуват деца“ намира отклик, защото децата, които са се трудили да изразят своето отношение към Бога, своята любов, своята надежда към Бога и своето желание да бъдат с Него, а техните произведения ни помагат непосредствено да видим чрез детското преживяване и поглед към света и да се докоснем до Бога.

„С тези произведения децата съвсем доброволно и безкористно отдават в помощ на техни връстници, които са в нужда – деца, които страдат от различни болести, и това е нещо изключително важно. Радваме се, че сме посредник децата да стигнат до други деца и да проявят своето милосърдие и така да се подпомогнат едни-други“, заяви Българският патриарх.

Негово Светейшество поясни, че така от една страна ще укрепне вярата и надеждата на тези дечица, които са в нужда, в болест и в трудност, че не са изоставени, а от друга страна, ще разберат, че има други такива деца като тях, които не по задължение, защото децата нямат нито пари, нито познания за лекуване, но имат едно милосърдие, една доброта, човечност, обич и това даряват. „Това докосва сърцата, особено на тези, които са в нужда и това подкрепя“, подчерта Патриарх Даниил.

Още: Русия не тормози ли украинците? Не е в това въпросът, друг е според българския патриарх

Българският патриарх обърна внимание, че душевното разположение на болния човек е важно и то спомага и за физическото лечение. „Радваме са за тази инициатива. Молим се на днешния ден под Покрова на Света Богородица – днешният голям празник, Господ да стигне до тези деца, да докосне техните сърца и да ги подпомогне в трудностите, и да ги укрепи, в бъдеще да знаят къде да търсят помощ, къде могат да получат най-истинска, трайна и полезна помощ за себе си“, заключи Патриарх Даниил.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес