Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паскал Желязков: Ще се борим с Африканската чума докато я победим

06 януари 2020, 10:19 часа • 3937 прочитания

Вземат се всички възможни мерки срещу разпространението на Африканската чума, най-вече сред домашните животни.

Виждате обаче, че проблемът с дивите свине е много сериозен. Претърсванията къде дават резултат, къде не дават резултат, но дълго време ние ще се борим с АЧС в нашата страна докато вземем превес над нея. Това заяви проф. Паскал Желязков, председател на БАБХ, предаде БГНЕС.

Яснота как вирусът на чумата е проникнал в свинекомплекса в Шуменско няма. Въпреки че свинефермата е с добри мерки за биосигурност.

Някъде вътре в системата има пробив. Ако ние не проучим и не намерим начина, по който вирусът е проникнал, ние рискуваме – да не можем да натиснем там – на онези фактори, който са важни, за да не допуснем отново пробив, заяви проф. Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Нанесените щети за свинепкомплекса се измерват в милиони левове.

Ще се опитаме да анализираме, ще направим пълен преглед, ще използваме тези месеци за почивка на свинекомплекса, за да направим всякакви допълнителни инвестиции и мероприятия. За да направим един още по-изолиран и още по-добре работещ комплекс, добави Цветан Илиев, прокурист на Бони холдинг АД.

През последния месец в Шуменско са регистрирани 3 нови огнища на Африканска чума в стада на Източно балканска свиня, както и при отстреляни диви прасета.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес