Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паси: България е един парадокс

15 юли 2012, 14:05 часа • 5096 прочитания

Има един невероятен парадокс - всички световни изследвания показват, че българите са сред най-нещастните народи, редом с Камерун, например. А те не са нито членове на ЕС, нито имат 1300 годишна история, а в това време нашият премиер е от най-щастливите, каза бившият външен министър Соломон Паси пред БНР.

Това правителство получи на тепсия постигнатото от предишните - членството на България в ЕС, каза Паси и като становище на НДСВ. Но заедно с това няма стратегия затова, няма стратегия дори какво да прави в следващите 20 дни.

И ако всяка страна, член на ЕС знае какво е мястото и в Общността, България е като едно отворено буре насред морето, направи сравнение Паси. Това е първото, което трябва да направим - да имаме своя визия, стратегия за бъдещето, счита той.

Второто нещо, от което имаме необходимост е да намерим своята ниша в ЕС, ние не знаем какво правим. Не знаем какво правим и в НАТО.

На трето място се нуждаем от спешна реформа в образованието. Едно университетско изследване показва, че 86% от българските учебници гледат в миналото, 12% в настоящето и едва 2% към бъдещето, посочи Паси.

Достатъчно ми е да видя, че братя Галеви, след като ги съдиха, съдиха, накрая избягаха. Достатъчно ми е да видя случая с Мишо Бирата, достатъчно ми е, че кучетата ядат хора в София, в центъра на града. София от 2005 г. насам се управлява от Борисов или от посочен от него човек.

Борисов има всички лостове да реши въпроса с кучетата. Вече седма година този въпрос не е решен. Барозу като види, че кучетата ядат хора в София, той не може това да не го отрази в доклада за България, категоричен е Паси.

За ситуацията в Румъния Паси попита, че когато вижда, че институциите в България се грижат да прочистват администрацията от хора, свързани със службите в България, защо сега се втурват да подкрепят чрез ЕНП сегашния президент на Румъния.

"Политиката в ЕС е прекалено много партизирана и често пъти рационалното отстъпва на партийното, но вярвам, че румънците ще излязат от тази случка", посочи Соломон Паси.

За Шенген Паси посочи, че членството там е лесна работа, проста задача и можеше да бъде решена преди 3 г., ако тя не беше подценена. "Премиерът тогава каза, че технически сме готови. Трябва да си дадем сметка, че в политиката всичко е политически въпрос. Подценяването на Шенген доведе до това, че не влязохме там", подчерта Паси.

За идеята за създаване на Европейски съединени щати, Паси отбеляза, че се радва, че финансовият министър Дянков е станал последовател на идеите на Атлантическия клуб и на идеите и на съпругата му Гергана Паси.

"Първите хора, обявили се за създаването на съединени европейски щати са бащите - основатели на паневропейското движение в България. За да станем съединени европейски щати, трябва да си направим нашите собствени реформи в тази посока. Вече пета година се опитваме да внушим, че е крайно време България да се замисли за общата европейска отбрана.

Въпреки всичките наши усилия в областта на отбраната, до този момент България не е показала, че проявява интерес да стане съучредител на този форум. И това ще се окаже поредният форум, на който България ще чука на вратата. Ако Дянков е станал такъв радетел, много бих се зарадвал да видя това в конкретни доказателства, а именно да вкара България в еврозоната, където й е мястото", подчерта Паси.

За европейския доклад Паси каза, че управлението ще се опита да се оправдава.

"Част от този доклад ще дойде от безобразния инвестиционен климат, който го има в България, чуждестранните инвеститори са вдигнали ръце от всеки допир с българската администрация. Те са разбрали, че в България няма функционираща администрация, има функциониращ министър-председател. Това е парализа на основен принцип в демокрацията. Не може в една държава всичко по-голямо да опира до благоволението на премиера. Механизмът за сътрудничество ще оцени роклята на премиера в живота на България", заяви Соломон Паси.

За уволнението на съдия Мирослава Тодорова, Паси каза, че това е голям гаф. "Като знам, че в държавата досега не се е случвало нищо положително или отрицателно голямо нещо без участието на премиера, се чудя в този случай каква ли роля има той", заключи Соломон Паси.

Редактор: Мая Боева

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес