Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парите за култура са статистическа грешка: Христо Мутафчиев се вбеси

06 юли 2023, 19:50 часа • 6373 прочитания

"Според средносрочната прогноза в Министерството на финансите за следващите две години бюджетът в група "Култура" се намалява от 0,6% на 0,4%! Според независими изчисления за още две-три години този бюджет би трябвало да изчезне напълно!" Това пише в отворено писмо председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Писмото е адресирано до председателя на парламента Росен Желязков и до лидерите на всички политически формации в 49-тото Народно събрание.

Какво е решението според Мутафчиев? Трябва незабавно да има увеличение на парите за култура с 50%. "В противен случай още след няколко месеца ще започнат фалити във всички театри в страната, опери, симфонични оркестри, музеи, галерии, училища по изкуствата, български културни центрове по света! Ще катастрофират цялата българска идентичност, културно наследство, духовно развитие, постиженията на творците, развитието и националното богатство", предупреждава той.

Мутафчиев е категоричен, че творците в България били ограбени "за пореден път от чиновници от Министерството на финансите" - според актьора, те изчислили, че парите за българската култура ще са "статистическа грешка".

Дали е така? Според проекта за бюджет за 2023 година, в областта на културата и изкуствата са предвидени 30 млн. лв. за реализиране на културни инициативи, целеви програми и творчески проекти в областта на културата на проектен принцип. Какво още има в бюджета: Държавните пари за 2023 - 2025 година - какво предвижда правителството

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес