Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парите за капиталови ремонти с 30% повече за общините

19 януари 2022, 18:50 часа • 1755 прочитания

Средствата за капиталови разходи ще бъдат увеличени с 30% за настоящата година, което значи 67 млн. лв. повече спрямо 2021-ва. Общата изравнителна субсидия пък ще се покачи с 15% или с 49,4 млн. лв. Това стана ясно след като приключи вторият етап преговори между Националното сдружение на общините в Република България и министъра на финансите Асен Василев при подготовката на проекта за бюджет`2022.

По проблема с резкия скок в цените на тока от НСОРБ смятат, че прилагането на утвърдената схема за подкрепа на бизнеса не е релеавантна към общините, които изпълняват обществени функции, възложени им по закон. „Двете страни се споразумяха да бъде изработен механизъм за подпомагане на публичните структури, в това число и общините. През следващата седмица предстои работна среща по темата“, информират от сдружението.

Според НСОРБ има нужда от национален ресурс за подкрепа на общински инфраструктурни проекти, включително и чрез  създаване на „Фонд за общински инвестиции“ в размер на 1 млрд. лв. „Очакваме да бъдат изготвени ясни и прозрачни правила за кандидатстване и приоритизиране на общинските дългосрочни инвестиции, както и устойчивостта на подхода да бъде гарантирана със съответните промени в Закона за публичните финанси“, съобщиха от НСОРБ.

От сдружението считат, че добра основа за стартирането на фонда може да бъде вече събраната и налична в МФ информация за заявените от общините мащабни инвестиционни проекти с единична стойност над 0,5 млн. лв.

За всеки подобен проект общините имат подадени в министерството прогноза за паричните потоци за следващите 3 г., подробна информация за проектната готовност (идейна фаза, разрешение за строеж, друго), обосновка и индикатори.

Този механизъм според НСОРБ би дал равен достъп на общините до допълнителни средства за инвестиционни дейности.  Средно годишно по около 130 общини са получавали допълнително финансиране с ПМС.

Тъй като все още не са получени проектите на стандарти за делегираните от държавата дейности за 2022 г., общините запазват своите резерви. Според предоставените към момента работни варианти се предвижда:

-          за дейност „Общинска администрация“ – увеличение с 3,8% - 16 млн. или със 7% - 30,4 млн. лв., като НСОРБ подкрепя по-значителния ръст на субсидията;

-          за функция „Образование“ – увеличение с 12% - 376 млн. или с 18% - 560,8 млн. лв., в това число 146,9 млн. лв. или 84,8 млн. лв. по новия норматив за издръжка на дете в общинска детска градина или общинско училище, включващ и компенсиране отпадането на съответните такси по ЗМДТ;

-          за функция „Здравеопазване“ – увеличение с 36,8 млн. лв. или 18%, в това число 17,6 млн. лв. по новия норматив за издръжка на дете в детска ясла, включващ и компенсиране отпадането на съответната такса по ЗМДТ.

-          за функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ – увеличение със 111,5 млн. лв. или 26%;

-          за група „Култура“ – увеличение с 11,2 млн. лв. или 7%;

Очакваното увеличение на ресурса за делегираните от държавата дейности по бюджетни функции се очертава да бъде с общо 755,8 млн. лв., като новите стандарти за делегираните от държавата дейности влязат в сила от 1 април 2022 г.

Участие в срещата с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев взеха Даниел Панов – председател на УС и кмет на Велико Търново, двама от заместник-председателите – Донка Михайлова (кмет на Троян) и Иво Димов (кмет на Димитровград), Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, Златко Живков - член на УС и кмет на Монтана, заместник-кметът на СО Дончо Барбалов, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и ръководителят на екип в НСОРБ Даниела Ушатова.

Даниел Панов изразил надежда в законопроекта за държавния бюджет общото увеличение на основните бюджетни взаимоотношения да бъде поне с 872 млн. лв.

Вицепремиерът Асен Василев информирал, че правителството ще предприеме стъпки за покриване на разходите на ВиК-дружествата за електроенергия, за да може да бъде гарантирано системното водоснабдяване на гражданите.

Паралелно с това кабинетът щял да осигури консултантска подкрепа за разработването на компетентни бизнес планове на дружествата, така че те да гарантират реални инвестиции, проследимост на резултатите и ясен ефект.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес