Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата с молитва за България и Италия

24 май 2012, 14:14 часа • 9257 прочитания

В момент, когато Италия и България преживяват безсънни нощи заради сполетелите ги природни катаклизми, Папа Бенедикт XVI ще отправи обща молитва за здравето и благополучието на двата народа.

Българска делегация, начело с президента Росен Плевнелиев, пристигна на официално посещение във Ватикана за аудиенция при Папата, като по традиция за Деня на славянската писменост и българската култура Негово светейшество приема наши държавници и водената от тях делегация.

Днес обаче ситуацията е по-различна. Двата народа споделят общи тревоги, след като в последните дни няколко силни труса удариха Италия и България.

Първо в ранните часове на неделя 6.1 до Рихтер нанесе множество поражения, рани стотици и уби шест души в северната част на Ботуша, а във вторник през нощта близък по силата си трус от 5.8 изкара по улиците населението на София и Перник.

Днес и в Италия и у нас притесненията продължават заради сравнително силните вторични трусове.

У нас ново земетресение бе усетено в 0:58 ч., като силата му бе 4,3 по скалата на Рихтер. По същото време в Италия два нови силни вторични труса разтърсиха североизточна част на страната. Те принудиха хората да се евакуират и нанесоха нови щети на сградите, засегнати от земетресението през уикенда.

Двата вторични труса са били регистрирани в полунощ, като първото е било 4,3 по скалата на Рихтер, а второто – 3,2 по Рихтер.

"Страхът се завърна", коментира кметът на град Финале Емилия, който беше най-силно засегнат от земетресението в неделя, което причини смъртта на шестима души и остави хиляди души бездомни.

За сполуката и благословията на двата народа Бенедикт XVI ще отправи молитва към Бог и ще призове за смирение на човека пред природата.

Редактор: Иво Георгиев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес