Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Бенедикт XVI защити традиционното семейство

03 юни 2012, 20:30 часа • 4926 прочитания

Традиционното семейство продължава да е модел във времена, когато здравината на социалната тъкан е в опасност, заяви папа Бенедикт XVI в Милано пред 850 000 вярващи от 154 страни по време на църковна служба при закриване на Седмата световна среща на семействата, предаде БГНЕС.

В проповедта си папата атакува господството на утилитарното схващане за труда, производителността и пазара в съвременните икономически теории.

Божията промисъл и самият опит показват, че не едностранната логика на личната печалба и максималните приходи могат да помогнат за хармоничното развитие, за доброто на семейството и изграждането на едно по-справедливо общество, защото тази логика води до бясна конкуренция, голямо неравенство, влошаване на околната среда, надпревара в придобиване на потребителски стоки и затруднено материално положение на семействата, посочи папата.

Главата на римокатолическата църква, освен това се обяви в защита на неделята като празничен ден. Неделята не трябва да стане работен ден, а ден на човека и на неговите ценности: приятелство, солидарност, контакт с природата, игра, спорт и т.н.

Той се спря и на един въпрос, предизвикващ полемика в църквата - за разведените, сключили втори брак, които са отлъчени от причастие - и прикани епархиите да вземат инициативата за приобщаването им. Папата най-енергично защити традиционния брак, без да цитира хомосексуалните съюзи.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес