Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Панов: Гешев е евтин популист, а прокуратурата - бухалка

08 октомври 2020, 17:20 часа • 8699 прочитания

Прокуратурата се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели". Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на заседание на Висшия съдебен съвет.

Той поиска острата декларация на Съюза на съдиите в България да бъде разгледана, но мнозинството отхвърли предложението. В документа се настоява ВСС да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по отстраняването му.

На въпроса дали да се дискутира писмото Гешев отговори, че въпросът го касае формално, след което напусна заседанието.

Πaнoв подчерта, че държи главният прокурор да участва в такъв дебат, а не да напуска заседанието демонстративно, защото присъствието му е там е задължение, а не право.

Според председателя на ВКС главният прокурор се опитва да похити правото, като го изведе от съдебната зала. Панов обвини Гешев в арогантност и обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели".

Панов каза още, че е очаквал Гешев да събере смелост и да обясни от какво са продиктувани действията му на "евтин популист". Също така той заяви, че се надява Бюрото за защита на свидетели да не го посетивъв ВСК или в дома му, защото "това е практика, която Гешев прилага към всеки, който си позволи да го критикува".

Искането за обсъждането на писмото бе подкрепено единствено от съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Според Керелска точно ВСС трябва да разгледа действията на главния прокурор, защото ВСС го е избрал и дължи отговори на обществото. 

Прокурорът Георги Кузманов пък каза, че да обсъждат декларации на всякакви неправителствени организации не почива на никаква законова процедура и че с това се създавало "изкуствено противопоставяне между съдиите и прокурорите".

Нака ВСС реши да разгледа декларацията на Съюза на съдиите в България на следващото заседание. То е насрочено за 22 октомври.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес