Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите беше открит в Тел Авив

05 септември 2018, 20:00 часа • 7500 прочитания

Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху присъстваха на тържествена церемония в парк „Чарлз Клор“ в Тел Авив, на която беше открит паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На церемонията хор изпълни химните на двете страни. Деца от българското училище в Тел Авив казаха стихотворение на български език. На събитието присъстваха десетки български евреи, които живеят в Израел, както и кмета на Тел Авив.

"Възстановена е историческата справедливост за българите, които са спасили над 100 хил. евреи". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на паметникa.

По думите му благодарение на българите, хиляди евреи са получили възможност да избягат. „Една историческа справедливост беше възстановена“, каза Борисов. Всички, които са направили, така че над 100 хил. евреи в момента да ги има, трябва да получат заслуженото си, добави той. „Благодаря ви, че сте тук", каза още министър-председателят на събралите се сънародници. 

Премиерът обърна внимание, че на събитието присъстват премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, кметът на Тел Авив. Борисов коментира, че с израелския си колега са се обединили заедно да проверят архивите, защото може да се окаже, че още хиляди евреи са спасени от българската държава.

Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след силната реакция на обществеността. От вероятна гибел са спасени около 50 хил. евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хил. евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват само около 300 души.

Идеята за поставяне на паметник за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, по повод отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава правителството отпусна 150 хил. лева, за да се отбележи годишнината и да се направят два еднакви паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е повредил заради неправилно съхранение. На 14 март кабинетът отпусна 36 хил. лева за промяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес