Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отворено писмо до Сотир Цацаров и Бойко Борисов - в търсене на правосъдие

23 май 2019, 11:44 часа • 13498 прочитания

В рамките на 22 май, Actualno.com публикува два материала (тук и тук) за личната история на г-н Иван Иванов* и как всъщност тази история се отразява що се отнася до правомощията на прокуратурата. Конкретно - правомощието постановленията за привличане на обвиняем към отговорност да не може да се обжалват от обвиняемия пред съда, а само пред самата прокуратура. В следващите редове г-н Иванов* излага своята история и своята версия, задава въпроси и настоява за последствия спрямо действия на конкретни служители на правосъдната система:

 

До г-н Сотир Цацаров, главен прокурор РБ

До Бойко Борисов, министър-председател на РБ

До българските граждани

До българските медии

До българските институции

До Европейската комисия

До Европейския съд по правата на човека

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Иван Иванов*, гражданин на Република България

Пенсионер съм на възраст над 69 години, имам чисто съдебно минало, никога не съм бил обвиняем и не съм имал полицейска регистрация.

На 14 май 2019 г. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов алармира Президента и българското общество чрез медиите за това, че цитирам: "Главният прокурор на България има правомощията и монопол да повдига на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска обвинение. Наред с това липсата на контрол върху неговата дейност го прави най-силната политическа личност".

Жертва съм именно на липсата на съдебен контрол върху тези правомощия и монопол на прокуратурата и престъпната им злоупотреба от прокурори и полицаи. Според мен е налице основателно предположение за корупция и явна доказана злоупотреба с власт.

Закона забранява задържането под стража на лице, ако няма Постановление на прокурора, или заповед на полицейски началник.

Противно на тази законна разпоредба, служители на Първо районно управление на МВР незаконно ме лишиха от свобода от 12 часа и 15 минути на 12 март 2019 г. до 16 часа на 13 март 2019 г. По време на задържането ми под стража бяха нарушени всички мои законни права: отказаха да ми назначат служебен адвокат, не ми разрешиха да подам жалба срещу задържането ми, отказаха ми преглед от лекар, незаконно ме задържаха в ареста в несъответни за здравословното ми състояние условия, не ми връчиха акта за задържането ми под стража. По-късно се оказа, че такъв акт няма, нито на прокурор, нито на началника на полицейското управление, тоест задържането ми под стража се оказа абсолютно незаконно.

Закона чл. 219 от Наказателно-процесуалния кодекс забранява привличането на едно лице като обвиняем, щом е доказано че не е извършил престъпление. Противно на тази законна разпоредба, на 13 март 2019 г. разследващ полицай Любомир Енчев от 1-во РУ на СДВР незаконно ме привлече в качество на обвиняем за това, че "не съм плащал издръжка на низходящия си син Х.Д.Нинов* през 2015-2016 г.". От друга страна полицай Енчев вече е установил от Акта за раждане на това лице, че той не е мой „низходящ син“?! От Акта за раждане се вижда, че баща му е неизвестен и той носи друго бащино име "Донков"*, и друга фамилия "Нинов"*, които са различни от моите?! Щом не съм бил родител на "низходящ син" през 2015 - 2016 г. е невъзможно да съм извършил тогава престъплението "неплащане на издръжка на сина си". Гражданското състояние родство "низходящ син" се доказва единствено с валиден Акт за раждане според закона за гражданската регистрация и по никакъв друг начин.

Привличането като обвиняем автоматично води до полицейска регистрация, при която ме фотографират, вземат ми отпечатъци, ДНК и други като на престъпник. По този начин незаконно се нарушава неприкосновеността на личността ми, накърнява се човешкото ми достойнство и се уронва доброто ми име.

Освен това полицай Енчев незаконно ме лиши от свобода с мярка за неотклонение "подписка". При мярката "подписка" не мога да напускам местоживеенето си без разрешение на разследващия орган, като така се ограничава незаконно свободата ми на местоживеене в България и чужбина. Прокурор Светломир Хиков от Софийска районна прокуратура осъществява ръководството и надзора на действията на полицай Енчев. Следователно той също носи отговорност за гореописаните незаконни деяния.

От 19 март досега до 21 май съм подал над 20 жалби срещу тези престъпни деяния на полицията и прокуратурата - до Младен Маринов - министър на вътрешните работи, до СДВР, лично до Главния прокурор, до Емилия Русинова – ръководител на Софийска градска прокуратура, до Радослав Димов - ръководител на Софийска районна прокуратура. Въпреки това до момента не са предприети никакви мерки за прекратяване на тези престъпления и наказване на виновните служители на МВР и прокуратурата. Законът изисква прокуратурата да се произнесе по жалбите ми в тридневен срок, а вече са минали 60 дни.

В отговора на жалбите ми прокуратурата е задължена от чл. 199 (2) от Наказателно процесуалния кодекс да посочи мотиви, в които точно да опише доказателството, в случая Акта за раждане на лицето Х.Д.Нинов*, който доказва наличието на родствена връзка "низходящ син" между мен и него. В противен случай няма извършено престъпление поради липса на родствена връзка. Такъв е законът. И тъй като Прокуратурата няма такова доказателство, тя не отговаря на жалбите ми. Така Прокуратурата може вечно да ме държи като обвиняем и да ме тормози. По този начин Прокуратурата злоупотребява с властта се и нарушава основните ми човешки права.

Изводът е, че лицата извършили гореописаните незаконни деяния са осъществили състава на престъпление по служба по чл. 282 на Наказателния кодекс.

Явно незаконното лишаване от свобода и незаконното привличане на човек като обвиняем е нарушение на основните човешки права на българските граждани на свобода, сигурност, право на правосъдие, право на зачитане на личното им достойнство и правото им за ненамеса в личния им живот.

За нарушаване на тези мои права държавата ми дължи обезщетение за времето на нарушаването им. Тоест виновните служители на Прокуратурата и Полицията, които са извършили тези деяния, както и тези, които не ги прекратяват вече 60 дни, причиняват умишлено вреди на държавата, които ще плащат данъкоплатците, тоест българския народ.

Нарушаването на тези основни права на човека е престъпление. Такива нарушения са разрешени само в неправовите фашистки държави. Затова виновните лица трябва да бъдат незабавно уволнени.

Прокуратурата и Полицията незаконно отказват да си изпълнят служебното си задължение да ми отговорят на поставените в жалбите ми въпроси. Затова съм принуден да се обърна с това Отворено писмо към Българските граждани, на които те служат, за да им поискат те отговорите.

Искам господин Цацаров и господин Бойко Борисов да отговорят публично на мен и на българските граждани на следните въпроси:

1. Защо до момента не е образувано дисциплинарно и наказателно производство срещу виновните служители на Първо районно управление на МВР, които незаконно ме лишиха от свобода от 12 часа и 15 минути на 12 март 2019 г. до 16 часа на 13 март 2019 г., и защо досега те не са уволнени?

Незаконното лишаване от свобода на човек е престъпление по чл. 142а на Наказателния кодекс и се наказва с лишаване от свобода до шест години.

2. Защо съм привлечен като обвиняем за престъпление "неплащане на издръжка на низходящ син Х.Д.Нинов*", което явно е невъзможно да съм извършил, щом разследването вече е доказало, че нямам такова родство с това лице?

3. Защо до момента не е образувано наказателно и дисциплинарно производство срещу лицата, които незаконно ме привлякоха като обвиняем и ограничиха свободата ми с мярка "Подписка" и ме унижиха като престъпник с незаконна полицейска регистрация?

Искам г-н Сотир Цацаров и г-н Бойко Борисов да дадат отговори на гореописаните три въпроса, с които да докажат, че гореописаните деяния на Прокуратурата и Полицията са законни. Да кажат съвсем ясно дали разполагат с валиден Акт за раждане на Х.Д.Нинов*, от който да се вижда, че през 2015-2016 г. съм бил негов законен родител - баща, и да покажат писмения Акт, с който законно съм задържан под стража.

Ако те не могат да сторят това, ако няма такива два Акта, искам да подадат оставка г-н Младен Маринов - министър на вътрешните работи, г-н Цацаров - главен прокурор, г-жа Емилия Русинова – ръководител на Софийска градска прокуратура и г-н Радослав Димов - ръководител на Софийска районна прокуратура.

Искам също незабавно да бъде прекратено досъдебното производство ЗМ 814/ 2016 на Първо районно управление на СДВР, София по прокурорска преписка № 24848 / 2015 г. на Софийска районна прокуратура, която е водена срещу мен за гореописаното престъпление.

София 21.05.2019 г. Подпис: /Иван Иванов*/

Забележка: Имената означени със звездичка (*) не са истинските имена на лицата. Истинските имена могат да бъдат получени от прокуратурата.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес