Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстраняват се щетите от поройния дъжд в Свищов

15 май 2014, 10:34 часа • 15037 прочитания

Продължаваме да правим организация за отстраняване на проблемите и за почистване на Свищов след голямото количество дъжд, паднало вчера. До края на работния ден, ситуацията в Свищов ще бъде нормализирана, както и в селата, където имаме отнесени части от улични настилки. Това каза за Агенция „Фокус” Станислав Благов, кмет на Община Свищов. „Това, което имаме като информация е, че около 38 – 40 л. на кв. м. е количеството дъжд, което се изсипа в Свищов, буквално за около 1 час, и предизвика много сериозни проблеми.

За щетите, не бих могъл да дам точно остойностяване. Положението беше наистина изключително драматично, защото градът е разположен на 3 тераси, и водосборът от дъждовните повърхности е изключително голям, при тази ситуация. Всъщност това е количество дъжд, което от 15 години, е трето по големина, за толкова малко време. Слава Богу, това, което мога да кажа е, че дъждообирните шахти бяха почистени, и това допринесе за по-бързото оттичане на водата. Естествено е, че на определени места, нивото на дъждовната вода беше почти като една голяма река, което беше доста тревожно, и ние бяхме изключително притеснени, защото освен всичко останало има немалко пасивни свлачища в Свищов, и при други ситуации, са предизвикали срутвания на подпорни стени.

Недай си Боже - на къщи и на други постройки, това обаче за сега не е констатирано. Не малка част от мазетата, избените помещение на жителите на града, бяха напълнени с вода. Тук е мястото да благодаря на Противопожарната служба, които за пореден път отреагираха изключително адекватно, както и на отдел „Чистота” в Община Свищов, които бяха съпричастни към проблемите на хората, и продължават в момента организация за отстраняване на щетите от това бих казал полубедствие. Също и на местната компания ВиК, която е общинско дружество, и техните специалисти, наред с останалите работи, отреагираха, за мен изключително адекватно. Разбира се, и на населението, които бяха много съпричастни към тази ситуация", каза кметът на Община Свищов Станислав Благов.
По думите му, от дъжда една голяма част от местата, където се правеха ремонти, също са силно увредени, и на практика трябва наново да се започнат ремонтите.

"Има щети и по селскостопанската продукция. Нямаше градушки, но пороят е отнесъл не малка част от земеделските посеви и вероятно земеделците ще предявят своите претенции, ако, разбира се, за това имат съответните застрахователни процедури и подробности, за които аз не съм достатъчно компетентен. Отново се организираме в един работен порядък, за да можем да бъдем съпричастни към проблемите на хората в нашия град”, каза Станислав Благов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес