Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпаднал електропровод спря тока в Сърница, осигурени са мобилни агрегати

26 януари 2019, 13:00 часа • 1603 прочитания

 

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работят за възстановяване на електрозахранването за засегнатите селища в област Смолян 
Ситуацията е усложнена поради обилния снеговалеж и затруднения достъп на много места
Към 11:30 часа на 26.01.2019 г. ситуацията с електрозахранването в област Смолян остава усложнена при тежки зимни условия. Вследствие на обилния снеговалеж през последното денонощие към момента множество села в областта са цялостно или частично с нарушено електрозахранване. 
Засегнати са селища в районите на Смолян и Девин. В тези райони са налице множество паднали дървета, скъсани въздушни проводници и счупени електрически стълбове. Предизвикателство пред екипите са и непроходимите пътища на много места
Районите на общини Сърница и Доспат са без захранване поради отпаднал електропровод 110 kV (киловолта) на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За гр. Сърница Електроразпределение Юг ще осигури мобилни агрегати за възстановяване на захранването. Общо 8 броя агрегати са осигурени по места за осигуряване на захранване. 
За отстраняване на повредите Електроразпределение Юг е мобилизирало над 60 аварийни групи. На много места аварийните екипи извършват физически обход и оглед на електропроводите.
Всички групи са оборудвани с техника и материали, вкл. и снегоходки, както и резачки за отстраняване на паднали дървета. Налице е и допълнителна специализирана техника – моторни шейни и АТVза трудно достъпните места. 
В Електроразпределение Юг функционира Кризисен щаб за по-добра координация на възстановителните дейности. 

Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работят за възстановяване на електрозахранването за засегнатите селища в област Смолян. Ситуацията е усложнена поради обилния снеговалеж и затруднения достъп на много места.

Към 11:30 ч. днес ситуацията с електрозахранването в област Смолян остава усложнена при тежки зимни условия. Вследствие на обилния снеговалеж през последното денонощие към момента множество села в областта са цялостно или частично с нарушено електрозахранване. Засегнати са селища в районите на Смолян и Девин. В тези райони са налице множество паднали дървета, скъсани въздушни проводници и счупени електрически стълбове. Предизвикателство пред екипите са и непроходимите пътища на много места.

Районите на общини Сърница и Доспат са без захранване поради отпаднал електропровод 110 kV (киловолта) на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За града Електроразпределение Юг ще осигури мобилни агрегати за възстановяване на захранването. Общо осем агрегата са поставена по места за осигуряване на захранване. На много места аварийните екипи извършват физически обход и оглед на електропроводите. Всички групи са оборудвани с техника и материали, включително и снегоходки, както и резачки за отстраняване на паднали дървета. Налице е и допълнителна специализирана техника – моторни шейни и АТV за трудно достъпните места.

В Електроразпределение Юг функционира Кризисен щаб за по-добра координация на възстановителните дейности.

 

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес