Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново протест на митничарите в София

24 юли 2012, 10:07 часа • 5508 прочитания

Протест на служителите от Централно митническо управление ще има отново днес от 17.30 ч., съобщиха организаторите, предаде БГНЕС.

Миналата седмица във връзка с усложнената ситуация при терористичния атентат на летище "Сарафово" в Бургас КТ "Подкрепа" отмени обявения протестен митинг-шествие на служителите на Централно митническо управление и Национална Федерация "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към синдиката, като обяви дати за протеста – 23 и 24 юли.

Вчера служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници" излязоха на протест пред МФ в знак на недоволство срещу готвеното преместване на управлението от София в Русе. Според митничарите властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност и липсват всякакви компенсаторни механизми за засегнатите служители. Те депозираха вече отворено писмо в Министерски съвет. Основните им искания до премиера са свързани със "стопиране на прибързани, немотивирани промени в нормативната уредба, свързани с преместването на ЦМУ извън столицата, изготвяне на подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването, както и последващите разходи, свързани с промяната на седалището, подлагане на реална широка обществена дискусия на всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа".

Според тях решението ще доведе до увеличаване на текущите разходи за митническата администрация и евентуалното разстройване и блокиране на работата на една от приходните агенции в държавата. Те смятат, че едно преместване би поставило под въпрос доколко изградени и уважавани специалисти биха се преместили извън града, в който са изградили своя живот и живота на семействата си.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес