Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново проблем с правителствения "Фалкон", този път отказала навигацията

15 ноември 2019, 13:32 часа • 7029 прочитания

Технически проблем в навигацията принудил пилотът на малкия правителствен "Фалкон" да кацне на ръчно управление на летище София. В него пътували премиерът Бойко Борисов и съпровождащата го делегация, връщайки се от посещението в Гърция, съобщава БГНЕС. Самолетът е вече 20-годишен, уточнява "24 часа".

До мярката се стигнало, след като навигационната система отказала напълно. Тя изключила и пилотите не успели да я рестартират, така се е наложило да преминат на ръчен режим. Самолетът е приземен успешно и няма пострадали, благодарение на това, че пилотите познават изключително добре летище "София".

В самолета са пътували 9 души. Премиерът коментира, че само добрата реакция на пилотите е запазила живота на всички на борда.

Правителственият самолет ще бъде спрян от полети, докато се установи точната за аварията, обясни директорът на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков.
Той призова да се закупи нов самолет, който да изпълнява полетите на държавните мъже в държавата: премиерът, президентът, председателят на НС и придружаващите ги делегации.

Това се случва вече много често. В този самолет се возят и болни хора, спешни случаи, апелирам да се помисли за смяна на машината с по-нова, каза Коджейков.

Това е пореден инцидент с правителствения "Фалкон". Последният беше от април тази година. Тогава при кацането на летището в Брюксел самолетът спука гума.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес