Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

16 май 2024, 16:51 часа • 3968 прочитания

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) прекрати договора си с Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за тол услуги. Новината съобщиха от пресцентъра на ведомството, като тук трябва да се отбележи, че решението е взето от новото ръководство на пътната агенция, назначено от служебния кабинет на Димитър Главчев. 

Подробности за договора

Договорът беше подписан на 23 февруари 2024 г. и даваше възможност на дружеството след постигане на оперативна съвместимост с електронната система за събиране да започне да предоставя услуги, свързани със събирането на пътни такси за изминато разстояние чрез бордови устройства и GPS тракери. 

Това бе петото дружество, с което АПИ подписа договор за предоставяне на услуга за електронно събиране на пътни такси. Подписаният от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и от изпълнителните директори на „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД Христо Даскалов и Ангелина Тодоров, договор бе част от втория етап от Общите условия за електронно събиране на пътни такси. ОЩЕ: Пета компания иска да бъде национален доставчик на тол услуги

Скандалът около дружеството

Темата предизвика полемика след като в медийното пространство се появи информация, че единият изпълнителен директор на дружеството в лицето на Ангелина Тодорова, е съпруга на шефа на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, чиято фирма осигурява софтуера на машините за гласуване.

Съмненията и подозренията бяха, че този договор е сключен, въпреки че дружеството не е отговаряло на изискванията, с цел да се "откраднат изборите" от страна на ПП-ДБ.

Цеков отрече тези твърдения и ги определи като инсинуации. Той отрече да познава семейство Тодорови, като добави, че въпросното дружество е регистрирано като национален доставчик на услуги на 11 май 2022 г. по време на управлението Гроздан Караджов. ОЩЕ: Цеков: Опитват се да опетнят името ми с инсинуации, съшити с бели конци

Официалните мотиви за прекратяване

Комисията за оценка и установяване на съответствието е констатирал, че "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД не е изпълнила изискванията, нормативно регламентирани в Общите условия към договорите за предоставяне на услуги за електронно събиране на пътни такси. По-конкретно дружеството не е изпълнило условията, свързани с оценката на съответствието на предлаганата технология от кандидата във връзка с изискваните.

От това следва, че дружеството не е приключило успешно първия етап от процедурата по доказване на оперативна съвместимост с издаване на Сертификат за успешно приключване на етапа, поради което с Решение на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ сключеният договор е прекратен.

Национално тол управление уточнява, че съгласно Общите условия към момента всяко едно дружество, за да постигне оперативна съвместимост трябва да премине успешно през общо три етапа за оценка, като всеки един от тях се удостоверява със сертификат.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес