Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха реновирания "Радецки"

18 септември 2020, 15:44 часа • 4237 прочитания

В Козлодуй се състоя официалната церемония по откриването на реновирания „Параход Радецки”. Той е филиал на Националния исторически музе и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев.

На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само от май до октомври.

От началото на месец юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Във връзка с настоящата пандемична ситуация и с цел предпазване от заразяване с COVID 19, плановите плавания с параход „Радецки” в акваторията на Козлодуй засега няма да се осъществяват.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес