Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха нарушения в концесията на ски зоната в Банско, МС отложи решението си

17 февруари 2015, 17:00 часа • 16110 прочитания

Редица съоръжения в ски зона Банско са били изградени без нужните документи или са били използвани без разрешителни, като концесионерът „Юлен” АД, общината и строителният контрол са се опитали да прикрият нарушенията. Това се посочва в информация на окръжна прокуратура – Благоевград, цитирана от „За да остане природа в България”, предаде бтв.

Разследването върви паралелно на проверката на работна група към Министерски съвет върху изпълнението на концесията.

„За да остане природа в България” цитират като „фрапиращи нарушения” изграждането без разрешение от Министерството на околната среда и водите на ски лифта от Железен мост до Платото, ски влека в м. Чалин валог, резервоара за водоснабдяване на съоръженията за изкуствен сняг в м. Бъндеришка поляна и други.

В същото време, общински и държавни служители са се опитвали да подведат разследващите прокурори, че изграждането на спортни съоръжения като ски пистите не е строителство по смисъла на Закона за устройство на територията.

Според екоактивистите, най-скандалните опити да се прикрият нарушенията е обяснението, което служителите на концесионера „Юлен” АД са дали пред прокуратурата на въпроса защо в м. Бъндеришка поляна без съгласието на екоминистерството е построено изкуствено езеро с обем от 15 хиляди кубически метра за водоснабдяване на инсталациите за изкуствен сняг.

„Юлен” АД обяснява, че в плана на ски зоната погрешка е записано, че се предвижда резервоар от 104 кубически метра, докато според тях трябвало да бъде 104 хиляди кубически метра.

Междуведомствената работна група, която обсъжда неяснотите в концесионния договор за ски зоната в Банско е поискала десетдневна отсрочка за доизясняване на казуса и излизането с конкретно проекторешение. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Министърът отново подчерта, че има силна воля за решаване на дългогодишния казус в Банско по законен начин, който не ощетява природата и защитава националния интерес.

По отношение на втория кабинков лифт в ски зоната, за чието строителство настояват от общината и концесионера, Василева посочи, че към момента няма внесено инвестиционно предложение в МОСВ.

„Логиката на Плановете за управление не е в тях да има заложени конкретни инвестиционни намерения и предложения, а да определят режимите на защита, такива са изискванията заложени в Закона за защитените територии”, посочи министър Василева.

Предстоят обществените обсъждания на изработвания в момента План за управление на Национален парк "Пирин", отразяване на коментарите на заинтересованите страни, разглеждане на документа от Висшия експертен екологичен съвет.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес