Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха крепост на един от хълмовете в Търново

14 март 2013, 20:07 часа • 13940 прочитания

Неизползвана крепост, строена по времето на Руско-турската освободителна война, беше открита на един от хълмовете в Търново. Така нареченият Гарга баир край старата столица не е проучван основно от археолозите и там между храстите е била скрита крепостта, издигната срещу руските войски по време на освободителната война. Съоръжението е строено преди 135 години от турците, които са искали да пресрещнат на това място братушките, предаде Стандарт нюз.

Укрепителното съоръжение - табия, обаче остава неизползвано, тъй като разузнаването на руснаците разбира за готвената засада и променя мястото на нападението. Всъщност битката е била на югозапад от старата столица и табията на Гарга баир остава само като паметник.

Директорът на историческия  музей Иван Църов каза, че ще предложи на кмета Даниел Панов да се открие процедура по обявяването на турската табия за паметник на културата. Крепостта в момента може да се види и е разположена между ниските храсти, а стените й са високи не повече от 3 метра.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес