Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отец Никанор: Който и да стане патриарх, няма да търпи машинации и налагане на воля (ВИДЕО)

14 март 2024, 14:30 часа • 7285 прочитания

Който и да стане патриарх, няма да търпи машинации и налагане на воля. Това стана ясно от думите на игумена на Гигинския манастир, архимандрит Никанор, който гостува в предаването “Отговорите със Спасиана Кирилова". Според отец Никанор покойният вече патриарх Неофит е бил “един благ човек във всички смисли на тази дума. Българската православна църква с патриарх Неофит начело значително се успокои и се опази от това да бъде остро въвлечена в споровете и конфликтите на световното православие. Нашата църква се опази и от сериозен разкол и напрежение", каза Никанор. 

Какво следва за Църквата? 

"Процедурата вече сме я минавали с избора на патриарх Неофит. След като мине опелото на Негово Светейшество, ще се обяви заместник на патриарха, който ще управлява църквата до избора на нов предстоятел", поясни отец Никанор.

По думите му митрополитите трябва да имат зрялост като възраст над 50 години и поне 5 години да са били начело на епархия. В момента 9 митрополити отговарят на тези условия. Тепърва предстоят сериозни процедури във всяка епархия. Ситуацията стана много интересна. Имаме два варианта, ако изборът за Сливенски митрополит се протака, той ще е след избора на български патриарх. Който и да стане български патриарх, няма да иска патриаршеството му да бъде помрачено от машинации и налагане на воля. Има девет митрополити, които имат качествата да станат глава на църквата", сподели още архимандрит Никанор.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес