Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От "Системата ни убива" настояват за проверки във всички центрове от семеен тип

08 декември 2019, 18:35 часа • 2559 прочитания

От движението "Системата ни убива" настояват да бъдат извършени проверки във всички Центрове за настаняване от семеен тип в страната.

Искането е отправено в писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор и омбудсмана.

Повод за настояването е излъченият преди седмица филм на ВВС за случващото се в центровете, където се отглеждат деца.

От инициативата настояват да бъде установено реалното състояние на децата и хората, настанени в тези институции, да бъдат посочени виновниците за неглижирането на деца и на хора с увреждания и да се потърси персонална отговорност. В писмото се настоява още в проверките да участват лекари и представители на гражданското движение "Системата ни убива".

Припомняме, че ВВС излъчи документалния филм "Скритите деца на България". Авторката Кейт Блюит се връща в България, за да проследи съдбата на три деца от дома в Могилино, чиято история разказа преди 12 години. Тогава филмът на ВВС провокира реформа и замяната на домовете с по-малки центрове от семеен тип.

Авторката Кейт Блюит се среща със същите деца в новите центрове. Изводът й е, че въпреки промените, условията на изолация и отношението към децата са същите. Преди дни по искане на три организации, едната българска, съдът на Европейския съюз образува дело срещу Европейската комисия, защото отказа да спре финансирането за изграждане такива домове у нас.

В петък от социалното министерство излязоха с позиция по казуса. В нея се казва, че проверка е установила, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние, забелязва се напредък в развитието и социалните умения и добро качество на грижа за тях.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес