Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От пожарната дадоха съвети за безопасно ползване на отоплителните уреди

04 януари 2017, 19:22 часа • 1599 прочитания

С понижаването на температурите рязко се повишава рискът от предизвикване на пожар в бита, отчитат от пожарната. Тревожната статистика сочи, че миналата зима при пожари в дома си са загинали 87 души, а всеки зимен сезон пожарите в бита са над 2100. 75 на сто от случаите пламъците в домовете лумват заради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди.

Експертите от пожарната препоръчват ползването на отоплителните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики.

Задължително е на разстояние от 1 метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали.

Преди да напуснем дома си, е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди.

Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи.

Експертите от пожарната съветват електрическите проводници и щепсели да се поддържат в изправно състояние. Не трябва да се претоварва електрическата инсталация, а големите консуматори на ток - печки и бойлери, е добре да се включват в самостоятелни усилени електрически кръгове. Хората трябва да бъдат внимателни при употребата на разклонители и удължители и да ползват стандартни бушони.

Препоръчително е когато не се ползват, електрическите уреди да бъдат изключвани, предаде Дарик.

От пожарната припомнят, че самотноживеещите и трудноподвижните хора, както и децата, са най-рисковите групи при пожар в бита.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес