Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Онкологията си искат доц. Еленкова и проф. Каранов

01 юли 2013, 09:49 часа • 22780 прочитания

Отново над 100 души персонал от Онкологията в столицата застанаха пред входа на болницата в знак на протест срещу промените в Съвета на директорите, съобщи БНР.

Колективът ще продължи да настоява в Борда на директорите да се върнат доц. Еленкова и проф. Каранов. Лекарите събират и подписка в защита на сегашния състав на ръководството. Лекарите излизат само за 5 минути пред входа на болницата, за да не спира дейността на Онкологията. В подкрепа на протеста на персонала в София днес беше и Федерацията на пациентите, както и проф. Черноземски. Протестиращите отново заявиха, че рокадите в борда са политически и няма да допринесат за доброто обслужване на пациентите.

Изпълнителният директор на болницата доц. Здравка Валерианова заяви, че не се притеснява от проверката в лечебното заведение, защото по думите й болницата работи без задължения в последните 3 години. Тя добави, че ще участва в конкурса за изпълнителен директор на болницата, който трябва да се обяви в най-скоро време.

Министерството на здравеопазването започва днес проверка в болницата. В края на миналата седмица здравният министър д-р Таня Андреева каза: "Имам сигнали за редица нарушения. Поради тази причина използвах случая да подменя засега само Съвета на директорите. Проверката ще бъде както финансова, така и документална – всичко ще се провери в болницата. Ако след това се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен".

В отворено писмо директорът на болницата доц. Здравка Валерианова изрази надежда, че проверката няма да бъде преднамерена. В продължение на 3 години болницата завършва финансовата година без просрочени задължения. Финансовите затруднения от началото на тази година се дължат преди всичко на недофинансирането на дейността по интензивни грижи, посочва доц. Валерианова. Тя дава пример за натовареността на болницата - Линейният ускорител се поврежда често и това се дължи на факта, че през него минават средно по 90 души на ден - при норма 50-60, пише доц. Валерианова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес