Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Брюксел искат поне 10 години гаранция при закупуването на електроуреди

07 октомври 2019, 10:35 часа • 2613 прочитания

Поне 10 години гаранция при закупуването на хладилник и пералня - такива са новите правила, които въведоха от Брюксел и така задължиха производителите да правят електроуредите по-качествени и да осигуряват резервни части. Новите стандарти ще важат за осветителни тела, перални машини, съдомиялни и хладилници.

Решенията идват вследствие на многобройните жалби на купувачи, които наблюдават, че уредите им се развалят веднага след като мине гаранционния срок от 2-3 години.

За да се удължи животът на уредите, Брюксел ще задължи производителите да осигуряват части поне за 10 години след пускането им в употреба. От бранша на сервизните техници се опасяват, че промените ще доведат и до бум на пишман майстори, информира Нова телевизия. Освен това вероятно ще трябва да плащат по-скъпи части, което ще оскъпи ремонтите, но засега ще задържат цената им за тяхна сметка.

Половината от жалбите до контролните органи през последната година са свързани именно с отказано право на рекламация. В някои от случаите дори за търговците е по-евтино да предложат нов уред вместо ремонт, особено при по-евтината техника.

Техниците се съмняват и в екоефекта, който се очаква да имат новите правила. В момента законът задължава производителите да дават минимум 2 години гаранция за всеки електроуред на пазара, но в някои от случаите търговците сами удължават този срок. В рамките на двете години законът ни дава право на рекламация и на безплатен ремонт. Ако след три ремонта дефектът не е отстранен, потребителите имат право да получат парите си обратно или да заменят повредената техника с чисто нова.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес