Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От БАБХ обясниха мотивите за освобождаването на Антон Генов

01 септември 2020, 11:36 часа • 13002 прочитания

От БАБХ отговориха на официално запитване на Actualno.com какви са мотивите за освобождаването на шефа на столичен клон на агенцията Антон Генов.

Мотивите за освобождаването му са, че не отговаря на изискванията за длъжността по отношение на организиране и осъществяване на дейностите за граничен контрол, посочват от БАБХ. От агенцията оставят без отговор другият ни въпрос - дали е имало рекет от негова страна спрямо бизнесмени. Те уточниха, че това е от компетенцията на разследващите органи.

Бившият съдия Антон Генов се върна на работа като директор на БАБХ - София-град въпреки разследването за изнудване. Това стана възможно след решение на Върховния административен съд, става ясно от решение, публикувано на 20 август.

Състав на Пето отделение счита, че Генов е бил неправомерно отстранен. Той беше оправдан на две инстанции.

Освен това се осъжда БАБХ да му заплати сумата 850лв. разноски за касационната инстанция. Решението не подлежи на обжалване.

Антон Генов се сдоби с две обвинения - за престъпления по служба и за изнудване на фирми, конкуренти на тази, в която работел синът му.

При разследването е установено, че на 3 октомври 2016 година Генов е разпоредил да бъде проверен складът на дружество в Нови Искър, като били иззети 8180 литра отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони. От прокуратурата отбелязват, че шефът на дирекцията е превишил правата си, защото неговото ведомство няма право да се занимава с отпадъци.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес