Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 80 до 300 лв. струва превъртането на километража на кола

03 май 2019, 20:00 часа • 23827 прочитания

Между 80 и 300 лева струва намаляването с три пъти на пробега на автомобила. Така кола с изминати половин милион километра може да се окаже с 3 пъти по-малък пробег, показва проверка на bTV.

Всеки, който продава кола, може да си поръча превъртане на километража, дори и по телефона.

Връщане на километража на Мерцедес S Класа струва около 100 лева. При по-обикновени модели услугата върви между 50 и 80 лева.

Извършва се на много места, включително и на автопазара в Горубляне. Въпреки че е незаконно, а глобата е солена - от 2000 до 8000 лева.

Колите със занижени километри стават по-атрактивни за купувачите и се продават по-скъпо, тъй като изминатото разстояние с тях е по-малко. В България се печели добре от това, в чужбина - още по-добре.

Че се превъртат често километражите, признават и специалистите. "Рекордьорът ни е Мерцедес на 1.2 млн. км, но показваше нещо стандартно – 200-300 000 (км)", обяснява Ивайло Петков - диагностик.

На пазара за превъртането на километражите има ясни за хората в бранша правила и цени. По-евтината "услуга" е и по-бърза, но пък по-бързо лъсва при проверка.

"Всяка кола на 3 години е "на 60 000 км", на 10 години е "на 150 000 км" и така върви тенденцията нагоре. На 20 г. – 200 000 За 30 лв. се превърта за 2 минути, за 300 лв. ти отнема няколко часа", допълва Петков.

"Ако заводът-производител е заложил ангренажен ремък или верига да бъде сменен между 120 и 200 000 км и ако автомобилът е на 300 000 и ако се случи ситуация, в която се наложи да изпреварва автобус или камион и в този момент ангренажният ремък се скъса, автомобилът застава на място, не може да извърши маневрата – неизбежен челен удар", обяснява пред bTV автомобилният състезател Румен Дунев.

Кой, кога и как манипулира километражите, се разбира трудно. "Много трудно могат да се проследят следите кой е манипулирал този километраж, тъй като уредите, с които се прави тази манипулация, голяма част са китайски, някои от тях дори нелегално, така че е много трудно да се установи кой го е направил", допълва Дунев.

Решението срещу манипулациите в създаване на електронен регистър и у нас. Кога ще се случи това обаче, не се знае. А до тогава, съветите са да проверявате добре каква кола купувате.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес