Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха Брайвик на 21 години затвор

24 август 2012, 11:16 часа • 5272 прочитания

Масовият убиец Андерш Беринг Брайвик беше осъден на 21 години затвор, максималната присъда, която може да бъде удължавана, заради убийството през юли 2011 г. на 77 души в Норвегия.

С единодушие съдът в Осло призна 33-годишният десен екстремист за отговорен за действията си, отхвърляйки една от двете психиатрични експертизи, според които той страда от "параноидна шизофрения". Присъдата затвор е придружена от минимално лишаване от свобода от 10 години, което означава, че Брайвик няма да може да претендира за освобождаване в този период, предаде БГНЕС.

Обвиняемият, облечен в черен костюм, бяла риза и сива вратовръзка, направи крайнодесния си поздрав при влизането си в съдебната зала. След това изслуша с усмивка присъдата, прочетена от съдия Венхе Елизабет Арнцен.

На 22 юни 2011 г. Брайвик уби 77 души, осем, от които при бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло, след което още 69 души, главно младежи, събрани на летен лагер на младежкото крило на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

Най-спорният въпрос по делото, което продължи от 16 април до 22 юни, беше психическото здраве на Брайвик. Първата психиатрична експертиза заключи, че той не може да носи наказателна отговорност, а втора стигна до извода, че той е вменяем. Брайвик, който признава, че е извършил убийствата, пледира невинен. Той твърди, че е извършил "жестоки, но необходими" актове, за да предпази Норвегия от мултикултурализма. Той искаше на всяка цена да бъде признат за вменяем, за да легитимира расистката си и ксенофобска идеология и заяви по време на процеса, че няма да обжалва, ако бъде осъден на затвор.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес