Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Оставка" за Валери и с автошествие

05 ноември 2018, 20:15 часа • 8219 прочитания

За 15-ти пореден ден майките на деца с увреждания излязоха на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде БГНЕС.

Майки и обикновени граждани по традиция вече близо две седмици се събраха точно в 17:30 часа в пространството пред Министерски съвет, бившия Партиен дом и Президентството.

Тази вечер протестът беше под формата на автомобилно и велосипедно шествие, което премина разстоянието по булевард „Цар Освободител“ до централата на НФСБ и отново пред Министерски съвет.

Протестиращите заявиха, че наред с подкрепата на музиканти и отделни граждани, вече зад тях застават и европейски институции.

В края на октомври парламентът приема на първо четене на Закона за хората с увреждания, който предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания.

Със закона се създава Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Предвижда се също определяне на месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

Тези мерки обаче не задоволяват протестиращите, които искат цялостна смяна на системата, както и задължителна оставка за Валери Симеонов заради думите му, че по улиците са "кресливи жени", които водят "уж болни деца". 

В неделя протестите бяха подкрепени и от българите в Лондон.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес