Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осигуряват изборна секция на пациентите на "Пирогов" в болницата

08 юни 2024, 10:11 часа • 1241 прочитания

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов“ осигурява изборна секция за своите пациенти за изборите 2 в 1 на 9 юни. Това съобщиха от лечебното заведение.

Тази неделя Рапортна зала „Проф. Емил Таков“ традиционно ще се превърне в изборна секция, в която желаещите пациенти могат да упражнят своето право на глас. Създадена е необходимата организация, която позволява дори на трудноподвижните пациенти да стигнат до секцията, добавят от болницата.

Снимка: БГНЕС

От болницата уточняват, че възможността да се възползват от правото си на вот се отнася за хора, заявили предварително желание, защото и към датата на изборите са пациенти на „Пирогов“, или не са заявили предварително желание, но в деня преди изборите ги хоспитализират по спешност и остават пациенти и в деня на изборите и хора, които постъпват за лечение в деня на изборите. 

ОЩЕ: Ден за размисъл преди изборите 2 в 1 в неделя

Съгласно Изборния кодекс не по-късно от 48 часа преди изборния ден ръководителите на болници, социални заведения, места за задържане и кораби трябва да информират за образуването на избирателни секции на територията на местата, които ръководят. За това те трябва да уведомят общинската администрация за вписаните в списъка лица, за да бъдат заличени от избирателните списъци по постоянния им адрес или адрес на пребиваване за гражданите на други държави членки на ЕС. За да бъде образувана секция в болниците, социалните заведения, местата за задържане и корабите, е нужно да бъдат подадени най-малко 10 заявления за гласуване от избиратели.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес