Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още едно обвинение за Румен Овчаров

03 февруари 2017, 16:25 часа • 1778 прочитания

Прокуратурата предяви обвинение на Румен Овчаров за престъпление по служба, заради това, че като министър на икономиката и енергетиката е дал разрешение на директора на "Мини Бобов дол" да сключи договор с търговско дружество за добив на въглища. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в прокуратурата.

Сигналът срещу Овчаров е получен през октомври миналата година от председателя на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.

Овчаров превишил властта си като министър и разрешил на изпълнителния директор на мини „Бобов дол“ да сключи договор за наем с „Ораново“ ЕООД. Дружеството е придобило право да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. 

В средата на ноември на Овчаров стана четвъртият обвиняем по делото за АЕЦ "Белене", след като му беше повдигнато обвинение за безстопанственост в размер на 193 млн. евро. Според прокуратурата той е допуснал да бъде подписано първото споразумение с „Атомстройекспорт“ за строежа на централата.

Месец по-рано Министерството на енергетиката започна процедура за промени в ръководствата на няколко компании и освободи Овчаров от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

В края на ноември Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че ще проверява Овчаров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес