Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един от "Кокаиновите крале" остава в ареста

02 юни 2012, 17:20 часа • 5328 прочитания

Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" за Матей Боев, задържан при операция "Кокаинови кралие", предаде Агенция "Фокус".

За Боев е издадена европейска заповед за арест от Италия. Съдът счете, че тежестта на инкриминираната дейност е достатъчно основание за вземане на най-тежката мярка.

Срещу Боев се води наказателно производство в Италия за три престъпления, свързани с участие в престъпна група, внасяща наркотични вещества на територията на Италия, Швейцария, Испания и България. Искането е Боев да бъде предаден на италианските власти, във връзка с европейската заповед за арест, издадена в Италия.

Делото може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Според защитата на обвиняемия, няма опасност от укриване, тъй като Матей Боев сам се е предал на ГДБОП. Липсва и информация за това, че задържания може да извърши каквото и да е престъпление, тъй като не е осъждан, каза адвокат Златка Стефанова. Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение.

Досега пет мъже, задържани в акцията на МВР "Кокаинови крале", остават за постоянно в ареста, а една жена е под "домашен арест". Това решиха вчера и днес съдилищата в София и Благоевград, където се гледаха мерките на шестима от 15 – те българи, задържани в акцията.

Припомняме, че Софийски градски съд остави в ареста Тинко Гарев, сочен за дясната ръка на Евелин Банев - Брендо и Захари Марков. Според европейската заповед за арест Гарев е бил връзката с италианеца Антонио Мелато, който отговарял за доставката на кокаина от Латинска Америка до Европа. Захари Марков пък също е с най – тежката мярка "задържане под стража", тъй като според съда може да се укрие и да извърши друго престъпление.

Градският съд на София обаче остави под домашен арест Петя Данова. Прокуратурата поиска най – тежката мярка и за 26 – годишната жена, за която има издадена европейска заповед за арест от Италия. Съдът обаче прецени, че адекватна мярка е "домашен арест". Тя е обвинена за трафик на наркотици за 19 – 26 март 2006 г. Става въпрос за деяние, което е извършено преди 5 години, когато тя е била на 20 години и не е осъждана.

Двамата задържани в акцията от Пиринско, които остават в ареста са Ивайло Йорданов и Лозан Парапанов. 39-годишният е от Благоевград, а 48 – годишният Парапанов е от Сандански. Двамата "крале" бяха доведени с качулки в Окръжения съд в Благоевград. Пред магистратите Йорданов обясни, че бил в Милано-Италия през 2007 г., на 10-дневна екскурзия с негов приятел. Там спали в квартирата на някой си Иван. Защитничката му пък поиска по лека мярка, тъй като здравословното му състояние било тежко, оплаквал се от постоянни болки в кръста. След като се върнал от Милано, той бил опериран и лежал в болница.

Благоевградският "Кокаинов крал" бе толкова шокиран от ареста и болен, че се разплака в съдебна зала, което наложи съдът да прекъсне заседанието за 10 - минутна почивка. Въпреки това обаче съдът остави в ареста Йорданов, който работел като фактурист в транспортна фирма. Лозан Парапанов пък разказа, че минал през Милано на връщане от Белгия. 

Редактор: Петър Проданов

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес