Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Осемте джуджета": Съдът с удар по опитите за превземане на бизнеса на Златанов

13 февруари 2023, 13:03 часа • 5148 прочитания

Софийски градски съд (СГС) e уважил исковете на бизнесмена Илия Златанов срещу Кристиян Петров - поставено лице на бившата съпруга на шеф на столичното следствие Петьо Петров - Любена Павлова. съобщава разследващият сайт Bird.bg.

Те са основни действащи лица в скандала "Осемте джуджета", разкрит от "Антикорупционен фонд". В разследването е разказана историята на бизнесмена Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Еврото. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров.

Върху Златанов започва натиск да се раздели с бизнеса си, асансьорният му завод в Дупница и базата му в София минават под охраната на "Делта Гард". Синът му Явор Златанов е арестуван по дело на спецпрокуратурата и заплашван. На бащата се обяснява, че синът му може да умре в ареста, тъй като има нужда от спешна помощ, а може да не бъде пратена такава. Златанов-старши разказва, че за образуване на делото срещу сина му съдействали висши прокурори, с които Петров бил близък.  

От съобщението на Bird става ясно, че на 25-и януари СГС е уважил исковете на Златанов срещу Петров, на когото Петрова се опитва да прехвърли собствеността върху асансьорните заводи на семейството. Именно това "прехвърляне" атакува Златанов. Илия Златанов по същество успява да "събори" на първа инстанция решенията за прехвърляне на дялове от март 2020, подписани от него в Правителствена болница в условията на тежка принуда – след като Любена го заплашва, че не подпише ли, синът му няма да получи животоспасяваща хемодиализа.

В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Златанов на чисто техническо основание – няма как Кристиян и компания да заличат Явор Златанов като управител през 2020, доколкото това се е случило още през 2017 – и е потвърдено с влязъл-в-сила съдебен акт.

Изненада от "Делта Гард"

Междувременно, на 22 декември миналата година Върховният касационен съд (ВКС) прекратява производство по иска на охранителната фирма "Делта Гард" срещу "Изамет" за договор за охрана в периода, в който Петър Петров и съпругата му се опитват да превземат фирмите. Охранителите претендират за договорени, но неплатени над 100 хиляди лева с ДДС. Още: Делото срещу Митко Каратиста от "Делта гард" ще бъде възобновено

Причината за решението на съда е изненадващо. След като преди това две съдебни инстанции се произнасят в полза на охранителната фирма, на 22.12.2022, дни преди ВКС да заседава по делото, "Делта Гард" се отказва от претенцията си. "Подобно процесуално поведение е рядко срещано и трудно обяснимо, особено на фона на твърдението на адв. Грета Ганева преди време, че "загубят ли това дело, ще си загубят и лиценза", пишат от Bird в анализа си на ситуацията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес