Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитът на ДПС да уреди повече сеч на горите за дърва за огрев не мина

28 юли 2023, 23:33 часа • 5948 прочитания

Депутатите не приеха предложението на ДПС за увеличаване на допустимото количество дърва за огрев. От движението настояваха домакинствата да могат да заявят 10 плътни куб. метра дърва вместо 10 пространствени куб. метра. 10 плътни кубика се равняват на приблизително 16 плътни куб. м.

Припомняме, че въпросните промени вече бяха одобрени от Комисията по земеделието и храните на среднощното ѝ заседание в късните часове на 26 юли. В мотивите си от ДПС обявиха, че целят да се облекчи бюрокрацията за хората, които използват дърва за огрев. От партията обявиха, че са се задействали заради молби от Родопите и като цяло високопланинските области, тъй като хората не можели да добиват достатъчно дървесина за нуждите им заради промени в Закона за горите. Това се дължало на по-продължителния зимен сезон, както и на липсата на друга алтернатива за отопление и по-ниската калоричност на дървесината в тези области.

Още: Повече дърва за огрев - вървят законови промени

Редица експерти предупредиха, че подобна промяна ще доведе до сериозен проблем, тъй като в България има 2,8 млн. домакинства и ако всяко поиска 10 плътни куб. метра дървесина, това прави 28 млн. куб. метра, а традиционно се добиват 7 млн. и то заедно с промишлеността.

За подобна опасност алармираха и десетки общественици. В отворено писмо те обявиха, че изменението на Закона за горите дава възможност на местното население във всяко горско стопанство да добие от държавните или от общинските гори определено количество дървесина на фиксирани (ниски, непазарни) цени, което ще доведе до увеличаване на сечта в България през следващите години. Затова те призоваха депутатите да отхвърлят готвените промени на предстоящото утре гласуване на изменението на Закона за горите.

„Българската гора действително изисква спешни законодателни промени, но те трябва да са насочени именно към подобряване на нейното състояние в контекста на климатичните промени и новите европейски политики за управление на горите, какъвто е предложеният от Европейската комисия Закон за възстановяване на природата“, категорични са авторите на писмото. Сред тях личат имената на писателя, спечелил престижната награда Букър, Георги Господинов, Андрей Ковачев от Сдружение Балкани, бившият екоминистър Борислав Сандов, политологът проф. Евгений Дайнов, Веселина Кавръкова от WWF България, филмовият режисьор Камен Калев, Никола Рахнев от Фондация “Гората.бг”, художникът проф. Николай Майсторов и други.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес